Tuesday, July 2, 2013

My girls...anak2 kesayanganku

Nurain & Nurina - they're doing good in their study...I hope they will maintain and improve.
Tahun ni mereka sama kelas...
Nurain masih dengan perangai banyak cakap dia....maintain sweet and beautiful as she always be..and always understand me and her abah well. Hopefully dia akan lebih berusaha keras dalam pelajaran dan akan berjaya selalu.
Nurina masih Nurina yang tak banyak cakap tapi kalau bercakap tak terjawab soalannya....hehehe...membesar bagai johan...pandai and sweet as always tapi paling kuat bergaduh dengan adik dia. Sometime I dont understand her..I tak tahu dia suka ke, dia sedih ke atau dia marah ke...Nurina hai Nurina..may you grow and getting smarter dan smarter. She is Nurina....seorang yang susah nak dibaca hati dan perasaannya sampaikan kadang2 aku rasa dia ni ada perasaan ke...hehehehe
NURAINI?...........- apa lah yang nak kukatakan tentang budak manja ni...dia anak abah yang manja, dia adik Nurain & Nurina yang manja dan kuat menyakat kakak2nya, time baik duduk berpeluk2 tapi time gaduh ...tak tau nak kata apa. Nuraini.............anak ibu sayang...
Itulah anak2 ku......

Bodoh sombong!

Lamanya tak menulis di sini.....
Dah lama nak tulis pasal rakan sekerja atau dengan kata lain my subordinate yg amat bodoh sombong
Bodoh sombong tu maksudnya pandai tak boleh diikut dan bodoh tak boleh diajar...agh! malas nak mengata orang tapi mengata orang kat blog sendiri yang tak de sapa2 nak baca apa salahnya kan?...dengan ertikata lain meluah perasaan sendiri.
Nak luah kat FB...giler nak luah kat FB...I'm not that type of person yg share kisah hidup dengan semua orang so baiklah aku menaip kat blog untuk bacaan diri sendiri di masa hadapan. Aku ada sorang aje staff kat bawah aku tapi lagi suka kalau aku tak de staff...tapi dia pun senang gak...walaupun aku ni supervisor/boss dia tapi dia buat aku ni macam tak wujud. Semua dia main bypass aku...
Tu le aku kata bodoh sombong....dia rela tanya orang lain pasal kerja daripada tanya aku...agh! what the heck!...heheheh...dah masuk 2 tahun dia tak bercakap dengan aku tapi aku buat performance appraisal dia ok...tapi aku pun professional...kalau dia keje bagus (bagus ke?...heheh)..PMS still ok le...lagipun dia bukan pangkat tinggi sangat pun...clerk aje pun...nak kemana pun dia kalau aku nak mendengki kan...bukan level aku pun...(ayat berlagak ni!) Dulu aku kisah gak dia tak tegur aku tapi start dari Syaaban tahun ini aku nak buat dek aje...dia tak tegur aku lantak...dia tak mau cakap dengan aku lantaklah...lagi senang aku... Kalau ada apa2 hal pasal kerja aku email aje dia....siapa pun dia...jauh bezanya dari akukan?
Dia tak kaya dari aku pun...
Anak2 dia tak pandai macam anak2 aku pun...
Suami dia tak pangkat besar dari suami aku pun...
Kereta dia tak besar dari aku pun...
Rumah dia tak besar dari rumah aku pun...
Harta dia tak banyak dari harta aku pun...
Dan di opis kawan dia tak ramai pun...
Dengan kata lain jauh beza aku dengan dia..so kalau dia nak tegur akupun ..aku tak rugi apa.. Cuma aku rasa terkilan sebab dulu kami agak rapat... Aku terkilan kerana hilang sorang kawan di opis...sanggup pergi cari orang lain untuk tolong dia padahal aku ni sebelah dia aje. Tapi Ok jugak sebab tak menyusahkan aku...Alhamdulillah! Itulah dia kisah sibodoh sombong...

Tuesday, January 15, 2013

Another year, another birthday

Happy 9th Birthday to Nuraini.
Post yang pertama di tahun 2013 di blog yang dah lama ditinggalkan.
Selamat Harijadi buat sayangku Nuraini yang kini telah pun berusia 9 tahun (16 Jan). Ibu selalu doakan adik jadi anak yang solehah, pandai ilmu dunia dan akhirat serta dimurahkan rezeki..Amin.
Ibu love u so veryyyyyyyyyyyyyyyy much.

Monday, June 11, 2012

9 Jun 2012

9 Jun 2012, MYH ke Rembau menghadiri majlis walimah staffnya dan dia bawak my turbo sebab dia kata kereta dia rosak. Alamak abah ni...terpaksa lah ibu pergi kedai jalan kaki. Adik kata tak apalah Bu...exercise. So Ibu, Adik dan kaklong pun jalan2 lah ke kedai mamak yang tak de le berapa jauh pun kalau ikut jalan dekat apartment tu...Kakngah macam biasa tak mau ikut so dia tinggal rumah sorang2.
Mula2 ibu rasa just nak bawak duit aje tapi leceh pulak so bawaklah purse macam biasa. Purse ibu pulak tu berwarna putih dan panjang...alah long purse biasa bagi perempuan. Lepas beli barang kami pun balik melalui jalan yang sama ke rumah.
Masa betul2 dah nak sampai depan rumah, (just cross the longkang terus sampai rumah) nampak satu kancil putih kat belakang. Siap pesan dengan kakak dan adik supaya lintas cepat sebab ada kereta. Kebetulan pulak dia parking berhampiran dengan kami tapi memang suasana tu biasa aje sebab kat situ memang tempat parking orang2 yang duduk di apartment tu so kami pun act macam biasa aja.
TIBA-TIBA dia datang peluk ibu dengan kuat dan cakap "Nak bag" berulangkali. Ya Allah baru perasan this guy berniat jahat so suddenly rasa macam kuat sangat dan tolak dia dengan kuat dan tendang kaki dia sambil mintak tolong. Si kakak pun screaming loudly for mintak tolong sambil pukul orang tu dgn Kosmo. That guy terus macam terperanjat dengan reaksi kami so pantas masuk kereta kancilnya yang berwarna putih yang berplat BHE 850 dan terus pergi dengan lajunya. Kami pun apa lagi terus langkah 1000 tak ingat apa.
Fuh! dada ibu bukan main berdebar..kalau ada sakit jantung boleh collapse lah. Masuk rumah tangan semua gigil....Long purse putih sampai jadi kesan hitam sebab kuat sangat ibu genggam...
Alhamdulillah, kami semua selamat...Bersyukur kepada Allah kerana selamatkan kami dari marabahaya. Ya Allah...syukur Alhamdulillah sentiasa melindungi kami sekeluarga.
Betullah kata Hanis Zalikha dalam blognya....Artikel ini di ambil dari blog beliau yang baru saja ibu baca tadi.
BE AFRAID. BE VERY AFRAID.
Bila kita takut, kita takkan berlagak terel. Takdelah berlagak yang wanita boleh buat semua benda seorang diri, kononnya Miss Independent. Jadi bila kita penakut, kita mesti sentiasa nak berteman. Bagus begitu.
Bila kita takut, kita jadi aware of surroundings. Dalam kepala otak sentiasa terngiang-ngang berita penculikan/perogolan. Setiap pelosok kita usha, terutama waktu nak masuk kereta / sebelum keluar kedai / sebelum lintas jalan. Paranoid lah katakan.
Bila kita takut, kita jadi gelabah. Bila gelabah, kita pun menjerit terpekik terlolong andai ada yang grab kita. Kajian yang dibuat oleh Must read: The Caring Project, perogol/penculik tak suka wanita yang menyusahkan/yang melawan balik/yang buat bising. Bagi diorang wanita macam nih akan makan banyak masa/tarik perhatian orang awam. Diorang cuma nak easy target (perempuan lembik). MAKA, JADILAH SI PARANOIA MENGGELABAH BINGIT DAN JANGAN JADI EASY TARGET. Bagi yang kuat melatah, sedarilah bahawa ia weapon anda rupanya.
Bila kita takut, kita akan bersangka buruk pada semua orang. Jadi bila kita nampak orang naik motor, kita kepit handbag kuat sikit. Bila kita nampak orang berkeliaran kat parking kereta kita, kita masuk balik mall, tunggu kawasan jadi selamat. Bila ada motor pura-pura accident tercedera, kita bersangka buruk, buka cermin tingkap sikit dan campak duit (kalau kesian) kemudian speed laju-lajuuuu cari balai polis. Ini sajalah masa untuk bersangka buruk kat orang.
Bila kita takut, kita sentiasa bersedia. Sebelum keluar rumah baca ayat Kursi. Sebelum mulakan perjalanan kunci pintu kereta. Sebelum sampai dekat parking kereta, kita dah genggam kunci kereta (bukan waktu sampai kat pintu kereta baru terhegeh-hegeh nak godek handbag black-hole hang tu). Selepas baca artikel ini terus beli pepper spray/pisau kecil/payung. (Oh kajian itu kata lagi, penculik tak suka perempuan bawa payung, sebab takut dipayungi -_-).
Bila kita terlampau takut, kita tak kisah nak nampak hodoh dan bodoh. Kalau nampak van parked sebelah kereta kita (driver's seat punya side), silalah masuk ikut pintu passenger sebab terlalu bahaya kalau ditarik dari dalam van nak struggle apa pun dah tak sempat. Takpe nampak bodoh masuk dari pintu lain pastu tertonggeng-tonggeng dalam kereta, asalkan selamat. Pastu kalau terasa diekori, nak lari pecut ke apa silakan. Lebih baik malu seminit dari mati selamanya.
Dan bila kita takut, kita sentiasa beringat nak call emak/ayah/suami sebelum keluar rumah. Dapatkan restu dan inform destinasi tujuan. At least perjalanan diberkati dan juga, kalau apa jadi senang diorang ada info. Jangan lupa nak cakap kita sayang diorang. Takut itu panggilan terakhir kita :'(
Akhir kata, jom ramai-ramai jadi penakut. Dan belajar kickboxing.
This is my 2nd experience tapi Alhamdulillah kali ni selamat. Yg first time tu on 1996...say good bye aje sebab orang yang ragut tu naik motor. Nurain kata "Nasib baik orang tu naik kereta bu...kalau naik motor tentu dia terus tarik beg ibu dan blah"...betul jugak tu kak. Semoga menjadi pengajaran dan ingatan untuk diriku sendiri.

Wednesday, April 25, 2012

Kadang2 Aku terlalai...

Kadang2 aku sibuk mahukan sesuatu yang lebih dari yang aku ada sekarang Kadang2 aku dengki atas pencapaian seseorang Ya Allah.... ampunkan aku kerana aku terlupa Aku terlupa akan apa yang aku ada sekarang... Aku marah, benci dengan pencapaian orang lain padahal aku telah lama berada di takuk itu... sedangkan dia baru aje melangkah masuk ke tempat yang telah lama aku duduki... Aku terlupa... Aku terlalai dengan nikmat yang Kau telah berikan aku lama dulu.... Aku cuma nampak kekurangan sahaja Dan aku tolak semua kelebihan ke tepi.... aduhai hati yang tamak ini...syukuri apa dimiliki... Redholah wahai hati.. Tabahlah wahai hati.. Ya Allah ampunkan aku...Aku terlalai seketika... Aku bersyukur dengan nikmatMu.. Aku bersyukur dengan kerjaku.. (disaat ada orang lain yang tiada kerja) Aku bersyukur dengan pendapatanku.. (disaat ada orang lain yang tiada pendapatan) Aku bersyukur dengan suamiku yang amat memahami .. (disaat ada org lain yang tiada tempat mengadu) Aku bersyukur dengan kesihatanku.. (disaat ada orang lain yang berjuang melawan penyakit) Aku bersyukur dengan Nurain, Nurina dan Nuraini... (disaat ada orang lain yang tiada anak2) Aku bersyukur dengan keluargaku... (disaat ada orang lain yang tiada keluarga) AKU BERSYUKUR.... SYUKUR ALHAMDULILLAH.... SYUKUR DENGAN NIKMAT...MU YA ALLAH!

Tuesday, April 10, 2012

13 Jamadilawal 1433 Hijrah

Tanggal 13 Jamadilawal 1433 Hijrah pukul 1pagi, perginya ke rahmatullah Hj Huri bin Hj Salleh. Arwah akan dikenang sebagai bapak, mertua, nyai yang disenangi dan disayangi oleh anak2, menantu2 dan cucu2. Semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..Amin.

Tuesday, February 28, 2012

Cerita semalam

Kaklong,
Ibu harap kaklong tak susahkan hati Ibu lagi. Ibu wish that you will always be a small girl that close to me. Susah hati nak lepaskan kaklong menjadi anak dara besar yang selalu buat Ibu gusar kalau kaklong tak de depan mata Ibu.

I wish you will always be my baby and never grown up...

How I wish that you will always be my little girl.

Lagi cepat kaklong besar lagi buat hati ibu gusar...tapi Ibu tak boleh nak menghalang kamu membesar. Moga kamu sentiasa dalam peliharaan Allah wahai anak...
You're so different from kakngah....so much different!